top of page

En rullegardin er en rullegardin

Eller er det nå egentlig det?

Vi trenger ikke å late som om solskjerming er en rimelig anskaffelse. Så hvorfor skal du velge en screen til atten tusen kroner når du kan få en til tolv tusen?


Hva er egentlig forskjellen?


Som kunde er det naturlig å ønske lavest mulig pris, og det er ikke alltid så lett å finne ut hvor forskjellene ligger. Vil den rimeligste løsningen innfri forventningene dine? Uansett hva du velger så blir det jo en kostbar affære.


Og tolv tusen kroner er også penger.


Så...hvor er innsparingene gjort på de rimeligere produktene? Er ikke en utvendig rullegardin et ganske basic produkt?

For å bruke en litt forslitt frase...vi vet hvor vi bor, og elementene er ikke alltid så vennlige mot fasadene våre. Produkter som fungerer fint i Oslo oppfører seg ikke nødvendigvis bra i Nord Norge. For at du skal bli fornøyd med produktet du velger er det visse forhold du vil ha nytte av å sette deg inn i før du handler.


Dette er spørsmål som enhver seriøs leverandør med god erfaring skal kunne besvare:


  • Hvem produserer duken, hva heter den, hvilken tetthet har den og hvilken vevstype?

  • Hva er innleggene i sideskinnene laget av?

  • Hvor stor er overkassen?

  • Hva slags motor og styring er tatt med i tilbudet?

  • Hvor mange sekundmeter med vind tÃ¥ler gardinen?

  • Hvor lang garanti-tid er det pÃ¥ gardinen?

  • Hvor lang garanti-tid er det pÃ¥ motoren?


Hvis leverandøren ikke kan svare deg på dette så er det et dårlig signal.


NÃ¥ som du har svarene...hvordan skal du vurdere denne informasjonen?

Noen data er enkle å sammenligne, som hvor mye vind gardinen tåler. I nord er det ikke uvanlig å oppleve storm til alle årstider, og hvis du kjører gardinen ned før du reiser vekk ei sommerhelg så er det jo leit hvis duken er revet ut av sideskinnene når du kommer hjem. Du bør derfor velge en gardin som tåler vindstyrke 20-25m/sekund.


Et annet forhold som er enkelt å vurdere er hvor lang garanti-tid produktet har.

Varer som selges i Norge har garanti på 2 år og som forbruker har du 5 års reklamasjonsrett. Solskjermingen du kjøper kan ha delt og/eller utvidet garanti; dvs at det kan være en garanti på selve gardinen og en annen på motoren.


Resten av informasjonen kan bli krevende for en vanlig forbruker å vurdere på rett grunnlag. Det er da det blir ekstra viktig å ha en god dialog med utsalgsstedet, slik at erfaringene de har med produktet kan komme deg til gode. Enkelte materialer fungerer bedre sammen enn andre, for eksempel bør enkelte duker ikke kombineres med noen skinneinnlegg. Du kan få anbefalinger i forhold til hvilken vekt bunnlista bør ha for at gardinen skal kjøre problemfritt, hvilken størrelse kassett man bør velge til hvilken høyde gardin, og hvilken duk som skjermer nok til at du kan se TV selv med lav sol.

Det ligger stor makt i et navn, men en duk gir ikke nødvendigvis god nok skjerming selv om leverandøren velger å kalle den for en TV-duk.

En slik dialog kan også dreie seg om erfaringer med produsent; levering, oppfølging, service ved reklamasjon og lignende. Det koker ned til hva slags kompetanse leverandøren har...en viktig faktor når man kjøper kapitalvarer.


Hva slags jobb kan gardinen gjøre?

Mange vil gjerne ha et Kinder-egg; i tillegg til solskjerming ønsker man å kunne beskytte innbo mot bleking, og man har kanskje også behov for innsynsskjerming. Vil en screen kunne gi deg alt dette? Eller vel så viktig...bør man kunne kreve alt dette av et og samme produkt?


Utvendig skjerming gjør en fantastisk jobb med å skjerme mot lys og varme. Siden det er samme type stråler som påvirker farge på for eksempel tekstil og parkett så vil en screenduk gjøre en god jobb også der. Samme type duk vil være ei god innsynsskjerming så lenge lysforholdene er like inne og ute, noe som jo er vanlig i Nord Norge fra vår til sen sommer. Den kan altså, under gitte forhold, innfri alle tre kravene.


Hvis du ønsker å bruke gardinen på samme måte høst og vinter så krever det imidlertid mer av deg; du må kjøre gardinen helt opp hvis du reiser bort, du må sjekke sideskinnene og fjerne is og slaps før du kjører gardinen ned og du må kjøre forsiktig dersom gardinen har stått nede og det er kommet frost. Hvis gardinen kjøres med blokkeringer i skinnene så oppstår det overrulling; det vil si at duken fortsetter å mates ut av kassetten men bunnlista stopper der det er is i skinna. Dette kan forårsake at duken rives ut av skinnas zipinnlegg. Det samme skjer dersom det står møbler inntil vinduet. Og hvis du kjører en gardin som er froset fast så kan du skade motoren.


En annen ting man kan være oppmerksom på er forskjellene i lys ute og inne; under slike forhold vil gardinen ikke gi samme innsynsskjermende effekt som om sommeren.


Før du bestiller...hvem skal montere varen? Og hvem skal koble til strøm?

Du bør være oppmerksom på at enkelte aktører ikke har montører selv, men leier inn ved behov. Du er dermed prisgitt en tilfeldig montørs kompetanse på montering av din kostbare solskjerming.


Ambisiøs ny aktør som ikke har rukket å opparbeide seg noe erfaring? Døgnflue på boligmesse? Eller en solid aktør med god kompetanse og mange år på baken?

Hva hvis du opplever at produktet slutter å fungere?

Hvis du har en reklamasjon hos en aktør som ikke svarer deg, som trenerer henvendelsen din, eller som faktisk ikke finnes lengre?


Service er viktig. Men når du vurderer å anskaffe en kapitalvare så kan det lønne seg å sjekke leverandørens likviditet, uansett hva slags varegruppe det dreier seg om.


Avskjerming AS har gjennom hele sitt virke hatt fokus på å teste ut forskjellige produsenter og produkter, gjort noen feil og som konsekvens faset ut produkter, og av og til avsluttet samarbeide med leverandører. Vi har på den måten opparbeidet oss erfaringer i forhold til materialvalg, bruksverdi og kvalitet på produkt, samt delegaranti og servicenivå hos produsent.


Akkurat som andre aktører har selvfølgelig også vi muligheten til å ha lavprismodeller i sortimentet, og når det ikke er det første vi griper til så har det selvfølgelig en årsak. Konsekvensen er for oss en veldig liten reklamasjonsbyrde...noe som garantert våre kunder også er glade for. Vi vil så gjerne at du skal være fornøyd med produktet ditt i mange år framover.


Vi har egne, fast ansatte montører som har flere 10-år på baken, både når det gjelder montering og programmering av motor - de vet hvordan de unngår skade på fasade, glass og lignende ved å velge rett festeprodukt og teknikk etter gjeldende forhold og monteringsunderlag. Dette gjelder for så vidt også innvendig skjerming; man kan for eksempel gjøre stor skade ved å montere solskjerming for nærme glass.


Vi har samarbeidsavtaler med flere elektrikere som har lang erfaring med denne typen installasjon, og vi kan om ønskelig gjøre avtale om kobling på dine vegne.


Avskjerming AS har en svært sunn økonomi, noe som er en stor trygghet for deg i mange år etter at produktet er installert. Hvis du skifter fasade eller vinduer så kan vi demontere/remontere gardinene dine. Hvis du selv har demontert gardinen og deler har blitt forlagt så hjelper vi så godt vi kan med å skaffe nye. Hvis noe er slitent så lagerfører vi de mest brukte delene slik at du som oftest slipper å vente så lenge. Hvis du har sol/vind-automatikk som oppfører seg rart eller ikke fungerer lengre så kan vi guide deg igjennom en re-start, eller, dersom det ikke fører fram, komme på befaring for å ta et feilsøk.


Det ER forskjell. På produkt, kompetanse, montasje og service. Og aller mest, på din tilfredshet.








4 visninger0 kommentarer
bottom of page